Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vanligt bland små barn istället för halsfluss” – hör smittskyddsläkaren Gunilla Persson om smittspridningen. Foto: Julia Pohjanen/SVT

Ökning av streptokockinfektioner i Västerbotten – halsfluss och stjärtfluss sprids på förskolor: ”Besvärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har Region Västerbotten märkt en ökning av streptokockinfektioner. Bland barn i förskoleåldern sprids både halsfluss och stjärtfluss. 

– Det är besvärligt när det går runt mellan barn på förskolor och hemma i familjen, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Spridningen av streptokocker har ökat under våren i länet. A-streptokocker kan orsaka bland annat scharlakansfeber, halsfluss och stjärtfluss. På förskolor i Västerbotten har många barn drabbats av stjärtfluss. Symtomen på stjärtfluss är rodnad runt anus och kliande blåsor.

– Det är blöjbarn och man ser det när man byter blöjor. Små barn får oftast inte halsfluss utan på det här sättet istället, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Oftast mår små barn bra trots stjärtfluss, men om barnet har hög feber och rosutslag i huden ska det behandlas med penicillin.

”Smittar genom droppsmitta” – hör mer om smittspridningen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.