Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus, säger att streptokocker kan få allvarliga konsekvenser. I klippet berättar han hur du kan skydda dig.

Så skyddar du dig mot invasiva streptokocker – läkarens råd

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många har smittats av a-streptokocker i Sverige i år. De senaste månaderna har tio personer, varav två barn, dött av att a-streptokockerna kommit in i blodet.

– Det är viktigt att veta att det kan leda till allvarlig sjukdom, säger statsepidemiolog Anders Lindblom.

I vanliga fall orsakar a-streptokocker halsfluss, scharlakansfeber och andra mindre allvarliga sjukdomar. Men i vissa fall kan de gå ut i blodet och bli invasiva.

– Man kan bli svårt sjuk av invasiva a-streptokocker, bland annat kan man drabbas av sepsis (blodförgiftning), som snabbt kan bli livshotande. Därför bör man vara vaksam på symtomen, säger statsepidemiolog Anders Lindblom på Folkhälsomyndigheten.

Redan i höstas varnade Världshälsoorganisationen WHO för en tydlig uppgång av antalet fall av invasiva a-streptokocker. 

I Sverige har antalet smittade fördubblats, jämfört med före pandemin, visar Folkhälsomyndighetens siffror. Men ökningen är från låga nivåer.

Dödsfall i flera länder

– Hittills i år har tio personer i Sverige avlidit, två av dem var barn. Även under ett vanligt år avlider mellan 0 och 2 barn årligen av invasiva a-streptokocker, säger Anders Lindblom.

Även i Finland, Danmark och Storbritannien har man sett en ökad smittspridning med fler dödsfall.

Anders Lindblom säger att Folkhälsomyndighetens siffror kan ha en viss eftersläpning, därför vet man inte exakt hur många som har smittats av invasiva A-streptokocker. Hittills under säsongen, räknat från juli 2022 till mitten av mars 2023 har det varit 480 fall. Säsongen 2021 till 2022 drabbades 220 personer av invasiva a-streptokocker.

Kan påverka njurar och hjärta

– Vi vet inte om ökningen beror på att bakterierna har blivit mer smittsamma och aggressiva eller om det beror på slumpen, säger Anders Lindblom.

Vad är a-streptokocker och när ska man söka hjälp? Hör Jonas F Ludvigsson, barnläkare på Universitetssjukhuset Örebro, berätta hur du bäst skyddar dig mot att smittas i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.