176 stycken datorer, en mobiltelefon och 21 608 kr i kontanter stals från Liljaskolan i Vännäs. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Stöldliga härjade i Norrbotten och Västerbotten – stal över 300 datorer

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män döms för att under juni månad ha stulit datorer, mobiltelefoner och annan it-utrustning värd över en miljon kronor från skolor i Norr- och Västerbotten. Stöldligan, som alla bor i södra Sverige, hade tillsammans åkt upp till norr för att genomföra stölderna.

– Vi åkte uppåt för att tjäna pengar, säger en av männen i ett polisförhör.

Det var Luleå tekniska universitet, Liljaskolan i Vännäs kommun och Tannbergsskolan i Lycksele kommun som utsattes för stölderna.

Utöver att männen döms för ett års respektive ett år och två månaders fängelse ska de betala solidariska skadestånd på 25 000 kronor till Tannbergsskolan och 75 000 kronor till Luleå tekniska universitet.

– Det finns ju värdefull egendom på skolorna så man kan förutsätta att det inte är så ovanligt. Men jag kan inte påminna mig om att jag har jobbat med något liknande fall tidigare, säger Stina Stener, åklagare i fallet.

Erkänner brott

Två av männen erkänner stölderna från alla tre skolor, en av dem erkänner två stölder och en av dem erkänner en stöld.

Enligt männen åkte de upp till norr för att festa och träffa tjejer, men i förhör har en av männen senare erkänt att syftet var att tjäna pengar.

– Jag vill sätta alla korten på bordet, säger han i ett polisförhör och fortsätter:

– Jag behövde pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.