Polisen gjorde ett rekordstort tillslag. Foto: Polisen/TT.

Stoppades i bil med 40 kilo hasch – grovt kriminella åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen stoppade tre män i bil fullastad med hasch – värt omkring fem miljoner kronor. Beslaget är det största som gjorts i Norrland någonsin. Nu åtalas de sedan tidigare grovt kriminella männen för grovt narkotikabrott.

Den 7 mars i år som polisen stoppade bilen på E4 i Umeå, vid Röbäcksslätten. Tre män satt i bilen, som var lastad med nära 40 kilo hash. Polisen gjorde ingripandet efter en längre tids spaning.

Männen hade rest från Mariefred och var troligen påväg till Norrbotten. Männen är 27 år, 41 år och 47 år. 27-åringen är hemmahörande i Umeå, de andra i Stockholm.

LÄS MER: Grovt kriminella misstänks för rekordstora knarkbrottet

– Vi har haft ett bra samarbete mellan polisen i region Nord och Stockholm. Tack vare det kunde vi stoppa bilarna och beslagta den stora mängden narkotika, säger Olle Andersson, chef vid gruppen för utredning av grova brott i polisområde Västerbotten.

Avlyssnat samtalen

I förundersökningen framgår det att polisen avlyssnat männens telefoner en längre tid och delar av samtalen finns utskrivna.

Åtalet gäller grovt narkotikabrott för samtliga tre och även ringa narkotikabrott för en av männen och hot mot tjänsteman för en annan av männen.

Här är polisens bild av knarket. Det är värt minst fem miljoner. Foto: Polisen.

LÄS MER: Polisen stoppade bil med 40 kilo hasch

– Det har varit en stor och tidskrävande förundersökning som bland annat innefattar många analyser och mycket teknisk bevisning. Det har krävts ett gott lagarbete för att nå i mål, säger Olle Andersson.

Umeåbon är sedan tidigare dömd för flera allvarliga våldsbrott. Han har enligt åklagaren varit delaktig i transporten och lasten av narkotikan. Åklagaren yrkar att de två andra männen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända i vart fall inom tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.