Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Några av mina polare har jobb. Det ser ljust ut.” Hör vad några av eleverna säger om framtiden när det kommer till jobb och lärare i Skellefteå om vad som görs för att möta efterfrågan på elektriker. Foto: SVT

Stor brist på elektriker och installatörer i Sverige – kompetenskris i Skellefteå

Publicerad

Det är svårt att hitta kompetent personal inom el- och installationsbranschen i landet. Idag saknas 30 000 utbildade installatörer i Sverige. Enligt näringslivets branschorganisation misslyckas nio av tio rekryteringsförsök.

– Att rekrytera är nästan omöjligt. Det är huggsexa om arbetskraften, säger företagaren Mattias Broman.

Mattias Broman driver flera företag i norra Sverige och har basen i Skellefteå som växer så det knakar just nu. Här blir bristen extra påtaglig när elutbildade i samhället behövs till allt från bostadsbyggande till installation av laddstolpar för elbilar. Det kan till och med vara svårt att hitta gymnasiepraktikanter.

– Tidigare var vi nerringda av dem som behövde praktikplats. Nu har det svängt så att vi får söka upp praktikanterna. I år gick vi bet och fick ingen från gymnasiet, säger Broman, som delvis fått ta in utländsk arbetskraft för att klara jobb.

Fler måste utbildas

Senaste rekryteringsenkäten från organisationen Svenskt näringsliv visar att det redan idag saknas 30 000 utbildade installatörer i Sverige.

– Det speglar väl vår vardag och är ett tydligt tecken på att det finns för få utbildningsplatser.

Han vill se ett ökat och närmare samarbete mellan näringsliv och skola för att samhället ska lyckas utbilda fler till rätt kompetens.

– Läget är akut. Vi är lyhörda inför behoven men vi kan heller inte ha utbildningar som för få söker till, säger Olof Nyström som både är lärare vid el- och energiprogrammet vid Balderskolan och ordförande för socialdemokraterna i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.