Brist på skogsmulleledare – ställs in i höst

Uppdaterad
Publicerad

Skogsmulle heter friluftsverksamheten för barn från cirka fem år som hålls av ideella ledare från friluftsfrämjandet där man genom lek och sång får barn att upptäcka naturen och lära sig om skogens vanligaste växter och djur.

– Skogsmulle är en figur som ska göra det lättare för barn att förstå varför man ska vara ute. Barn tycker om att ha fantasifigurer, säger ledaren Carina Jonsson.

I över 60 år har frivilliga Skogsmullar bedrivit verksamheten runt om i Sverige, men nu har det börjat bli en stor brist på ledare i Västerbotten. Nu i höst så kommer ingen verksamhet att hållas i länet. Bara i Umeå skulle man behöva 5-6 ledare för att fylla barngrupperna eftersom att det redan finns ett stort intresse från barnföräldrar, enligt Carina Jonsson, som själv är både Skogsmulleledare och utbildar nya.

– Jag tror att det är många föräldrar som känner att de inte vill vara ledare eftersom de tror att de måste kunna så mycket om skogen. Men det är inte det det handlar om, det handlar om att gå ut i skogen och ha roligt, säger hon.

Ledarbrist hotar Skogsmulle-verksamheten. Foto: Arkiv

Naturlig del i barns vardag i norr

Carina Jonssons menar att ointresset även kan bero på att naturen helt enkelt förekommer oftare i ett norrländskt barns vardag och att Skogsmulleverksamheten därför kanske inte har samma funktion i Norrland som i södra Sverige.

– Det är inget märkvärdigt för oss, vi har skogen bakom knuten. Och det har ju blivit väldigt inne i södra Sverige att man ska ha naturupplevelser, men för vår del så är det ju vardag, säger hon.

Om man är intresserad av att vara ledare så behöver man inte gå en utbildning på en gång, utan man kan börja som hjälpledare för att följa med och känna på. I klippet ovan berättar Carina om varför Skogsmulle finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.