Johan Söderling (S), Lilly Bäcklund (S), och Hans Lindberg (S). Foto: SVT.

Enighet i S kring Löfvens beslut

Publicerad

Socialdemokratiska profiler runt om i Sverige och länet sörjer avgångna statsråd, men tycker att statsminister Stefan Löfven hanterat regeringskrisen skickligt.
– Avgå eller utlysa nyval hade lett till ett politiskt kaos, tycker Lilly Bäcklund (S), kommunalråd i Lycksele.

Socialdemokraternas partidistrikt och länsrepresentanter sluter upp bakom statsminister Stefan Löfvens beslut.

Lilly Bäcklund, distriktsordförande Västerbotten och kommunalråd i Lycksele kommun, håller med om att Löfven fattat ett klokt beslut när han omfördelat ministerportföljerna.

– Regeringsombildning var ett bra alternativ. Avgå eller utlysa nyval hade lett till ett politiskt kaos. Jag beklagar att Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar regeringen men har full förståelse och respekt för beslutet, säger hon till TT.

”Distinkt ledarskap”

Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå, tycker att Löfven visat upp ett distinkt ledarskap i efterdyningarna av skandalen kring Transportstyrelsen.

– Det är helt rätt att man entledigar de två ministrarna som begärt sin avgång. Att man godkände det tycker jag var rätt, men även att man behåller Hultqvist som inte i sak gjort något fel eller haft ansvar för Säpo eller andra myndigheter som uppenbart brustit i sin kvalitet. Nu är det är upp till Alliansen att ta ansvar för Sverige, gör man inte det så visar man att man inte är regeringsduglig, säger Hans Lindberg.

– En regering måste ta ansvar för Sverige och jag tycker Löfven gör det på ett mycket bra rätt. Det är oansvarigt av Alliansen att inte avvakta KU:s utredning utan redan nu ta till det yttersta. Det blir ohållbart att styra och ställa till det som de gör. Men det återstår att se kring när riksdagen ska besluta om det här.

”Ovärdigt vår demokrati”

Johan Söderling (S), kommunalråd i Vännäs stämmer in i berömmet kring Löfvens beslut och ställer sig även han kritisk till Alliansens agerande.

– Jag tycker det var bra. Klokt att man inte ger sig ut i en osäker framtid för landet, utan man hanterade situationen bra. Utifrån den information som framkommit så är det klart att det är en allvarlig situation. Jag tycker att som oppositionen agerat är riktigt dåligt. Att inte ens invänta en utredning från KU som vore orimligt, det känns ovärdigt vår demokrati. Sedan att Ygeman och Johansson avgår är tråkigt och en förlust för vårt parti, säger Söderling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer