Stor insats vid brand i parkeringshus på Öbacka i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Flera bilar har brandskadats eller rökskadats efter att en stor brand brutit ut i ett parkeringshus på Öbacka i Umeå på tisdagskvällen. Polisen utreder ärendet som allmänfarlig vårdslöshet. Det finns i nuläget ingen person misstänkt för brott.

Kraftig rök spred sig från Hoppets gränd på området Öbacka i centrala Umeå sent på tisdagskvällen. Larmet gick vid 21-tiden och ett rejält räddningspådrag uppbådades. Nio enheter från räddningstjänsten kämpade för att begränsa branden i parkeringshuset.

– Det har brunnit i taket och fyra till fem bilar är brandskadade, säger Alf Backman, inre befäl vid räddningstjänsten.

En väg fick spärras av för att räddningstjänsten skulle kunna jobba ostört. Vid 22.30-tiden hade läget lugnat sig något.

– Vi har släckt branden i takkonstruktionen, säger Backman.

Plats för 100 bilar

Parkeringshuset har två plan och plats för 100 bilar. Branden spred sig på det övre planet, men bilar på det nedre har också rökskadats. Det är oklart hur stora summor som gått upp i rök.

– Samtliga fordon har rökskadats, säger Alf Backman.

Det är fortfarande inte känt hur branden startat. Parkeringshuset är avspärrat för allmänheten i väntan på polisens tekniker. De väntas vara på plats under onsdagen tillsammans med försäkringsbolag.

Notering: I ett tidigt skede förekom uppgifter om att en brand i en elbil var svårsläckt. Det har visat sig i efterhand att det inte var någon elbil som brann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.