Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Fanny Zetterlund berätta om oron Foto: SVT

Stor oro bland läkarna när AT-tjänsterna minskar

Uppdaterad
Publicerad

AT-läkarna i Västerbotten ska bli färre. Enligt det beslut som Region Västerbotten tagit minskar man nu platserna från 71 till 56.
– Jag känner en stor oro faktiskt, säger Fanny Zetterlund, ordförande Sveriges yngre läkares förening i Västerbotten.

Region Västerbotten behöver spara pengar. Ett sätt att göra det är genom att minska antalet AT-läkare. Flera läkarföreningar kritiserar beslutet eftersom de menar att det redan råder brist på läkare i länet, och att en minskning av AT-tjänsterna i länet kommer att öka bristen ännu mer. I förlängningen kan det innebära risker för patienterna, menar Fanny Zetterlund.

– Jag känner en stor oro faktiskt, främst för patientsäkerheten, säger hon. 

Eftersom regionen rekryterar många av sina specialistläkare genom just AT-tjänstgöringen, så menar Fanny Zetterlund att det inte är givet att de läkarstudenter som flyttar från länet, sedan återvänder till regionen igen.

– Många som gör AT är i den åldern då de skaffar partner och bildar familj. Och då är det inte så lätt att flytta tillbaka sedan, säger hon. 

Ingen oro från regionen

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Västerbotten, menar att de har utbildat många AT-läkare tidigare år och därför kommer klara en viss minskning framöver.

– Man måste sätta frågan i perspektiv. Det handlar inte om att vi ska sluta utbilda AT-läkare, bara minska antalet under nästa år, säger hon.

Läkarföreningarnas förhoppning att beslutet rivs upp ser inte Brita Winsa som troligt.

– Det här beslutet är fattat, vi kommer att stå fast vid det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer