Armhävningar, hopp, lyft och situps är några exempel på crossfitövningar. Tanken är att du ska pressa dig hårt och intensivt och så snabbt som möjligt.
– Det är otroligt roligt, jag gillar att det är enkelt. Det är inte så svåra saker utan alla kan klara av det, säger Tora Lidman.
Crossfitgym
För lite mer än ett år sedan öppnades det ett gym i Umeå där man enbart tränar crossfit och hittills har intresset varit stort. Något man tror beror på den snabba utvecklingskurvan.
– Folk idag har inte tid att gå till gymmet i tre timmar utan man vill träna och få det gjort. Där kommer vi in i bilden, allt är effektivt, säger Magnus Möller, crossfitinstruktör.
Men det finns också dem som är kritiska till träningsformen. Sjukgymnasten Jonas Lindberg menar att träningsformen inte är särskilt bra för motionärer.
– Om du kommer från en låg träningsbakgrund ökar risken för skador, säger Jonas Lindberg, sjukgymnast.
73 procent har skadat sig
Av de få studier som gjorts angående skaderisken inom crossfitträning framkommer det att det är främst axel och ryggskador som utövaren råkar ut för. I en enkät från november 2013 visade det sig att 73 % av alla tillfrågade hade råkat ut för skador under deras crossfitträning.
– Jag tycker att man kan hålla på med crossfit, men det är inte en ”komma-igång” aktivitet. Då bör man hellre hålla sig till vanlig styrketräning, säger Jonas Lindberg.
132 personer har deltagit i undersökningen där 97 personer uppgav att de fått skador. 9 personer tvingades operera sig som en följd av träningen.
Anpassade övningar
Instruktören Magnus Möller på gymmet i Umeå håller inte med om att cross fit inte passar alla.
– Instruktörerna här är medvetna om att det finns en skaderisk. Men all träning sker efter personernas förutsättningar. Vi anpassar övningarna efter individen och till den nivå som passar individen.
Vad tycker du? Tränar du Crossfit? Har du skadat dig? Kommentera här nedanför.