Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se delar av polisens stora vapenbeslag Foto: Polisen

Stor vapengömma funnen i Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nordmalingstrakten ska ha skjutit med ett avsågat hagelgevär mot en bil i Nordmaling i oktober ifjol.

Efter det hittade polisen en stor mängd vapen i mannens bostad, han åtalas nu misstänkt för bland annat synnerligen grovt vapenbrott.

– Jag har aldrig varit med om ett så stort beslag av vapen tidigare, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Mannen, som dömts för flera grova brott tidigare, bland annat grova vapenbrott och övergrepp i rättssak, förvarade en mycket stor vapenarsenal i sitt hem. Åklagaren bedömer ärendet som synnerligen grovt eftersom innehavet av 13 skjutvapen, varav flera bedömdes som särskilt farliga, påträffades i en kriminell miljö.

I vapengömman återfanns bland annat ett militärt kulsprutegevär, en militär AK5:a, ett avkapat hagelgevär, en tårgaspistol, ett armborst samt omkring 3 500 patroner. Allt utan att mannen hade tillstånd för det.

Sköt med avsågat hagelgevär

Händelsen som ledde fram till det stora beslaget inträffade i oktober i fjol när den misstänkte mannen, som är i 45-årsåldern, ska ha skjutit minst ett skott med ett avsågat hagelgevär mot en parkerad bil i Nordmalingstrakten. För det åtalas han även för grovt olaga hot, skadegörelse samt grovt vapenbrott.

– Det var vid en husrannsakan i hans hem efter det som polisen fann ett stort antal vapen. Jag har valt att åtala för synnerligen grovt vapenbrott på grund av typen av vapen som hittades, bland annat en kulspruta, en AK5:a samt flera handeldvapen. Mannen har medgett vissa omständigheter i förhör och jag förväntar mig en fällande dom för det synnerligen grova vapenbrottet säger Andreas Nyberg.

Straffskalan för det brottet är fängelse mellan 4 till 7 år.

Mannen åtalas även för att ha tillverkat 80 liter sprit samt narkotikabrott för att ha odlat cannabis i hemmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer