Stora koldioxidutsläpp i Österbotten

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kraft storsatsar på förnyelsebar energi. Samtidigt äger bolaget en fjärdedel av ett kraftvärmeverk i finska Österbotten som använder en hel del kol och släpper ut stora mängder koldioxid.

Alholmens krafts anläggning i Jakobstad producerar både el och värme, men trots att det är världens största biobränsledrivna kraftverk används här en hel del kol vilket leder till stora koldioxidutsläpp.

– Vi använder biobränslen, torv och som reservbränsle kol, säger VD:n Stig Nikull. Regniga somrar kan man inte producera torv och då måste man ta till kol i stället om man vill producera energi.

Egen effektivare anläggning

Alholmens Kraft startades för nio år sedan och ägs till en fjärdedel av Skellefteå kraft. Skellefteå krafts värmeanläggningar i Västerbotten producerar ungefär lika mycket energi som verket i Jakobstad. Men koldioxidutsläppen därifrån är bara en tiondel av det finska verkets.

– Jag tycker att vi kan vara stolta över är att vi har väldigt låga siffror på de fossila utsläppen i samband med produktion av el och värme, säger Skellefteå krafts VD Gunnar Eikeland.

Statligt stöd saknas

En av förklaringarna är att det inte alls är lika lönsamt att använda biobränslen i Finland som i Sverige. Svenska energibolag får statligt stöd när de använder biobränslen i produktionen, något sådant finns inte i Finland.

– Utan stöd blir biobränslet inte ekonomiskt försvarbart jämfört med fossila bränslen, säger Stig Nikull. Vi kan ju öka andelen biobränsle om marknaden tillåter det.

Halverade utsläpp

Om man slår ihop de tio anläggningar i Västerbotten som släpper ut mest koldioxid kommer man upp i 150 000 ton per år. Alholmens kraftverk i Jakobstad släpper ut över 660 000 ton helt på egen hand. Men för bara två år sedan släppte kraftverket ut mer än dubbelt så mycket som nu och ur ett europeiskt perspektiv är kraftverket miljövänligt.

– Ser man på koleldningen och jämför med europeiska bolag så ligger Alholmen på ca 20 procent av jämförbara europeiska kraftverk, säger Gunnar Eikeland. Jag tror nog att vi har bidragit till att Alholmen minskat sina utsläpp de senaste åren och beroende på vilka strategiska steg som tas finns det goda förutsättningar för att minska kolanvändningen kraftigt framöver.

Mimmi Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.