Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om problemen på vaccinmottagningen i Umeå Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stora problem när fas 4 startade i Västerbotten – systemet kraschade

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag startade fas 4 i Västerbotten och personer från 50-59 år ska kunna boka tid för vaccination. Men på morgonen uppstod stora problem att boka tider – och systemet kraschade. I samband med detta slutade även datorerna på vaccinationsmottagningen på Nolia i Umeå fungera.

Totalt handlar det om ungefär 20 000 personer som fått möjlighet att boka tid för vaccination i Västerbottens län. Men det var inte många som lyckades med det på tisdagsmorgonen. Flera som försökt boka tid har bara fått felmeddelanden. Regionen har lagt ut information om problemen på 1177.

De som arbetar på länets största vaccinmottagningen på Nolia i Umeå kunde inte heller använda datorerna på morgonen. Region Västerbotten har haft problem med telefonväxeln sedan helgen – och problemen kan möjligen kopplas ihop med detta.

Kön utanför vaccinationsmottagningen var flera hundra meter lång och rörde sig inte alls under morgonen.

– Vi vet inte riktigt vad som hänt men vi var tvungna att gå över till plan B, alltså papper och penna säger Sinella Keskiniva, avdelningschef.

Vid 11-tiden var problemet med datorerna lösta, men problemen med att boka vaccinationstid kvarstår. Regionen uppger att det är störningar i 1177 e-tjänster och att det inte går att boka, omboka eller avboka tider för vaccination via webben. Störningarna drabbar flera regioner och det finns ingen prognos på när problemen ska vara lösta.

Hör om problemen på vaccinationsmottagningen i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet