I klippet hör du Karin Malmfjord (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Storuman, om varför de har svårt att upphandla närproducerat. Foto: TT/SVT

Stora skillnader i länet när det gäller upphandling av närproducerad mat

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer stort mellan hur länets kommuner ser på att upphandla närproducerad mat till skolor och äldrevård. Det visar en genomgång som SVT Nyheter Västerbotten har gjort.

Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) kan ett mer hållbart upphandlande från det offentliga spela en avgörande roll när det gäller att nå de nationella miljömålen, till exempel betydligt kortare transporter och minskade koldioxidutsläpp genom upphandling av närproducerade livsmedel.

Men en genomgång som SVT Nyheter Västerbotten har gjort visar att det skiljer mycket i länets kommuners syn på att upphandla närproducerad mat.

– De som kommit lite längre än andra har samverkat inom kommunen och med andra kommuner, sen är det viktigt att ha en tät dialog med producenter, säger Stina Fernerud, processledare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Vissa har tydliga mål

I vissa kommuner, till exempel Umeå, Bjurholm och Skellefteå, finns tydliga mål som att 40-50 procent av alla livsmedel i kommunens verksamheter ska vara närproducerade innan år 2025.

Men genomgången visar också att det i många kommuner saknas tydliga mål och att det ibland knappt finns något skrivet alls om närproducerade livsmedel.

I Storuman formulerar man det till exempel så här: ”All kommunal verksamhet förväntas prioritera lokala varor och tjänster utifrån gällande upphandlingsregler”.

Varför har ni inte satt upp något mer tydligt mål?

– När man tittar på definitionen av närproducerat säger vissa att det är inom en radie av 25 mil, och 25 mil för oss, då är man nere i Lycksele om man räknar från Tärnaby. Då finns det inte så stort urval, säger Karin Malmfjord (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Storuman.

Hör mer om hur Storuman resonerar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.