Arbetslösa lider mer av ångest och depression än arbetande – och förlorar därmed hälsorelaterad livskvalitet. Det visar forskning vid Umeå universitet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stora skillnader i livskvalitet mellan arbetslösa och arbetande

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösa lider mer av ångest och depression än arbetande – och förlorar därmed hälsorelaterad livskvalitet. Det visar forskning vid Umeå universitet.

Det finns sedan tidigare forskning som visar på större ohälsa bland arbetslösa, med ökad förekomst av bland annat hjärtinfarkt, stroke och självmord. I de tidigare studierna saknas dock svar på hur stor procentuell försämring i livskvalitet som arbetslöshet orsakar. Därför har forskare vid Umeå universitet genomfört en studie med fokus på hälsoeffekter av arbetslöshet utifrån självskattningar.

Markant skillnad gällande ångest och depression

Studierna visar på att arbetslöshet leder till en stor försämring i hälsorelaterad livskvalitet. Skillnaden mellan arbetslösa och arbetande var markant gällande ångest och depression. 24 procent fler bland de arbetslösa än de arbetande upplevde problemen.

– Resultaten kan tolkas som att mervärdet från att ha ett arbete gör att det är värt att ”offra” livstid för att få en bättre hälsorelaterad livskvalitet. Det ger ytterligare stöd till slutsatsen att politikers uppmärksamhet och åtgärder i betydligt större utsträckning bör riktas mot hälsomässiga vinningar från minskad arbetslöshet, säger Fredrik Norström, forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa på Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.