Foto: SVT

Varnar för att vistas på snöhögar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder snö föll i vinter och inte på mycket länge har det funnits så stora snöhögar kvar under sommaren. I både Umeå och Skellefteå har man sparat snö till kommande skidsäsong, men det kan vara riskfyllt att klättra i snön.

Snön som lagras i snöhögar på Vitberget är snö som fraktats bort från gator och torg och den snö som sparas för nästa skidsäsong.

– Vi fraktade 300 000 kubik snö upp hit, säger Assar Segerstedt vid Skellefteå kommun om snön som ligger bakom bom vid Vitberget.

Han kan inte minnas att det på över tio år varit sådana volymer. För fritidsförvaltningen är det ett drömläge, att kunna bevara snö under sågspån eller bark för kommande säsong spelar roll. 

Varnar för snöhögarna

Även i Umeå förvaras snö för nästkommande säsong, en större snöhög förvarar fritidsförvaltningen vid Nydala.

Att vistas bland snöhögarna menar Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå, inte är lämligt. Eventuellt kommer man hägna in området ytterligare för att ingen ska komma till skada eftersom skyltar eventuellt inte är tillräckligt.

”Finns risker”

-Det finns risker med att vistas här och det vill vi inte att folk ska göra. Det kan bildas luckor som gör det farligt, menar Per Hilmersson, som råder folk att följa förbudsskyltarna och inte beträda området.

Vid Klockarbäcken i Umeå förvaras hundratusentals kubikmeter snö. Trots att 100 000 kubikmeter snö kan ha tinat bort redan så kommer återstoden bli kvar till nästa år.

– Det hinner inte tina bort fast vi är här och rör runt med våra maskiner, säger Per Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.