Storbacken Hasse Svedberg minns Tumba

Uppdaterad
Publicerad

En av svensk ishockeys stora, Sven Tumba har avlidit. Hasse Svedberg, en av Skellefteå AIK:s legendarer, tog VM-guld med Tumba 1957.

– Han var duktig och rolig, beskriver Hasse den bortgångne ishockeykamraten.

Hasse Svedberg har inte helt lätt att sätta ord på vem Tumba egentligen var. Utanför isen höll sig Hasse mest med backkollegorna Rolle Stoltz Lasse Björn.

Halvkung

– Han var halvkung, men han var inte överlägsen mot oss landsortsbor. Han flöt som över oss, beskriver han Tumba, utan att alls vilja misskreditera. De var bara olika.

Och som spelare?

– Han var egen, ovanlig, bra på att göra mål, säger han.

Hasse Svedberg var en stark och skjutglad back som värvades till Skellefteå AIK, där han spelade mellan 1955 och 1965. Han var en av de första stora stjärnorna i klubben.

98 landskamper

Hasse kom från Piteå och tillhörde en gyllene generation svenska ishockeyspelare på 50- och 60-talen. Han spelade 98 landskamper, många av dem med Sven Tumba.

För fem år sedan träffade Västerbottensnytts Robert Tedestedt den forne storbacken. Tekniken och skottet – jo, det fanns kvar.

Stefan Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.