Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teamledaren Therese Haga Gustafsson har jobbat på träindustriföretaget i Bjurträsk i fyra år och hon gläds över den ökade efterfrågan på lägenheter. Foto: SVT/Beatrice Karlsson

Hustillverkare i Bjurträsk går emot trenden – anställer drygt tio personer: ”Riktigt roligt”

Publicerad

Det är tufft för många hustillverkare i landet och på flera håll har företag tvingats varsla. Träindustriföretaget Grönbo i Bjurträsk utanför Norsjö går emot trenden. De har precis fått en stororder och kommer att anställa drygt tio personer bara i år.

– Riktigt roligt att företaget växer, säger Therese Haga Gustafsson, teamledare.

Ett flerbostadshus på sju våningar ska byggas i Norrtälje, där Bjurträskföretaget totalt ska leverera 116 lägenheter.

– Det är vår näst största order hittills, säger projektchefen Mattias Henriksson.

I dag tillverkar de cirka 200 lägenheter per år, men inom de närmsta tre åren kommer det att ske en stor volymökning.

– Nästa år kommer vi att tillverka 500 lägenheter och år 2026 kommer den siffran att ligga på det dubbla, säger Mattias Henriksson.

Företag tvingas varsla

Men det är inte alla träindustriföretag i länet som ser en växande omsättning. Vid Maxmoduler i Lycksele har man varit tvungen att varsla 23 anställda om uppsägning.

– Det känns jättetråkigt. Inte minst med tanke på att mjölken blir dyrare och energipriserna stiger, säger Christer Hedlund, vd.

Varslet beror på att antalet ordrar har blivit färre och det på grund av stigande räntor, inflationen och kriget i Europa. Men trots varsel om uppsägning ser Christer Holmlund just på framtiden.

– Jag tror och hoppas att industrietableringarna i både Västerbotten och Norrbotten gör så att jag kan återanställa inom kort, säger Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.