Foto: Arkiv SVT

Storsatsning planeras i Umeå hamn

Publicerad

Umeå och Vasas gemensamma hamnbolag gick med storförlust förra året. Men nu ska en jätteinvestering vända skutan. Planen är att bygga en containerkaj för 400 miljoner kronor.

Enligt hamnbolagets årsredovisning ”väntar stora investeringar i både Umeå och Vasa hamn”. I Umeå planeras att bygga en ny containerkaj som beräknas kosta cirka 400 miljoner kronor. Investeringen ska göras tillsammans med Umeå Hamn AB. I Vasa planeras investeringar för 100 miljoner kronor i en förlängd kaj bland annat.

Mikael Öhlund, vd Umeå kommunföretag, vill inte kommentera planerna som framgår av årsredovisningen.

– Vi håller på med en åtgärdsplan och kommer att kommentera när den är klar, säger han.

Går med miljonförlust

Hamnbolaget Kvarken Ports grundades för tre år sen för att stärka hamnarna i Umeå och Vasa och ägs av Umeå kommunföretag och Vasa stad. Första året gjorde bolaget ett bra resultat men förra året blev det förlust på 6,9 miljoner kronor

– Det är inte bra. Vi kommer vidta åtgärder, säger Mikael Öhlund.

Färre godstransporter

Orsaken till förlusten är bland annat att det går färre godstransporter. Trenden är att allt mer gods fraktas i containrar och hamnen i Holmsund är inte anpassad för storskalig containertrafik. Det är däremot något som det alltså finns planer att ändra på enligt årsredovisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.