Niklas äger en villa i Bjurholm. Peter en liten etta i Umeå. Båda har betalat ungefär lika mycket för sitt boende. Foto: Jan Färingö, SVT

Villa i Bjurholm eller etta i Umeå – så mycket bostad räcker en dryg miljon till

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Peter Molander i Umeå köpte förra året en etta med kokvrå på 19 kvadrat för 1 095 000 kronor. Ungefär samtidigt köpte 21-årige Niklas Bergholm i Bjurholm en suterängvilla på 160 kvadrat, med trädgård, carport och garage för 1 050 000 kronor. Alltså 45 000 kronor billigare.

SVT Nyheter har undersökt bostadsförsäljningar på Hemnet under ett års tid och priset per kvadratmeter i Västerbotten varierar kraftigt beroende på läge och kommun. I Umeå kan man få betala nära 60 000 kronor per kvadratmeter boyta. I Bjurholm räcker det med drygt 6000 kronor per kvadrat.

Läget viktigast för Peter

SVT granskar bostadsmarknaden

Peter Molander pluggar till byggnadsingenjör på Umeå universitet. Han kommer från Härnösand och tycker trots priset på sina 19 kvadratmeter att det var värt pengarna.

– Jag hade bott med andra länge och var väldigt intresserad av att köpa eget och ett av kraven var att lägenheten skulle ligga nära skolan. Jag tänker att  ju mer universitetet växer ju större efterfrågan blir det på det här bostadsområdet, menar Peter Molander.

Låga priser bra för orten

Drygt fem mil från Umeå ligger Sveriges till folkmängden minsta kommun, Bjurholm. Här köpte Niklas Bergholm och två av hans kompisar en villa på 160 kvadrat med utsikt för en miljon femtiotusen kronor.

– Det är ju bra att priset är lågt här för det håller ju kvar folk på orten och i byarna. Och dessutom  om man vill ha fest och bjuda folk som bor långt bort så kan dom ju sova över, säger Niklas Bergholm.

Se skillnaden på Niklas och Peters boenden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet