Foto: Polisen

Största björnjakten sedan 1856 – 25 får skjutas i höst

Uppdaterad
Publicerad

Fler björnar, en förändrad utbredning och licensjakt i höst. Det blev resultaten när de första resultaten från höstens björnspillningsinventering nu har kommit in.

Rekordmånga björnar, hela 43 stycken, har fällts under vårens skyddsjakt i Västerbotten. Det har gjort att det finns en oro bland jägare att det inte skulle bli någon licensjakt på björn i höst.

Nu meddelar länsstyrelsen att 25 björnar kommer att få fällas vid höstens jakt. Anledningen är att myndigheten bedömer, utifrån björnspillningsinventering, att björnstammen i länet är en bra bit över 400 djur.

– Utifrån analysresultaten är det sannolikt att vi hösten 2019 hade en bra bit över 400 björnar i länet. Mer exakt hur många björnar det var kommer de pågående beräkningarna snart att visa, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i ett pressutskick.

Bjurholm björntätast

Enligt beräkningar ökade björnstammen i tio av länets kommuner, medan den minskade i de övriga fem. Bjurholm har numera Västerbottens tätaste björnstam, med knappt en björn på 4000 hektar.

– Målsättningen har varit att minska björnstammen till 350 individer i Västerbotten och vi kan nu konstatera att jaktuttaget de senaste fem åren inte har räckt till, berättar Michael Schneider.

Största uttaget sedan 1856

För att bromsa stammens tillväxt och minska antalet björnar i de tätaste områdena har Länsstyrelsen nu beslutat om licensjakt på 25 björnar med start 21 augusti. Tillsammans med de 43 björnarna som fälldes under vårens skyddsjakter kommer uttaget att vara det största i Västerbotten sedan 1856.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer