Foto: SVT.

Scharinskas famtida ägare får inte ändra något

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Scharinska villan i Umeå är ute för försäljning. Men den blivande köparen måste vara uppmärksam. Länsstyrelsens antikvarie menar att husets byggnadsminne innebär att man i princip inte får ändra på någonting.

Turerna kring Scharinska villan i Umeå har varit många men kan nu närma sig sitt slut.

När det kommunala bostadsbolaget Bostaden inte ville köpa huset fick kommunen tänka om och la därefter ut huset på öppen försäljning och intresset för det anrika huset är stort.

Utgångspriset är 24 miljoner kronor och mäklaren Jonas Bergh som fått i uppdrag av kommunen att sälja huset berättar att intresset är kolossalt stort och att han redan nu fått in bud som ligger över utgångspriset.

Anrikt hus som kräver ansvar

Scharinska som byggdes i början av 1900-talet är ett så kallat byggnadsminne. Det innebär att huset har flera skyddade delar. Varken fasaden eller inredningen får byggas om eller på något sätt ändras.

Det finns till och med speciella bestämmelser för träden som finns på husets tomt.

Mäklaren Jonas Bergh berättar att de köpare han hittills varit i kontakt med känner till vad som gäller och de som inte gör det har informerats.

Men Bo Lundin som är länsantikvarie på Länsstyrelsen i Västerbotten är inte så säker på att alla förstår vad det innebär eller vilket ansvar som krävs för att rå om Scharinska.

– Den som jag ser som en lämplig ägare är någon som förstår husets värden och verkligen är beredd att ta hand om huset på bästa sätt och som respekterar de skyddsbestämmelser som finns. Men som också har ett medvetande om att några förändringar i huset knappast är tänkbara, säger han.

Kommunstyrelsen har sista ordet

Jenny Olsson arbetar som Affärsledare på Mark och exploatering på Umeå kommun. Det är deras uppdrag att sälja Scharinska. Hon menar att både mäklare och köpare är informerade om vilket ansvar som följer med fastigheten.

– Det finns ett byggnadsminne som måste efterlevas i de allra bästa av världar ser man ju gärna att fastigheten på något sätt fortfarande får vara publik, säger hon.

Men det är inte Mark och exploatering som i slutändan har sista ordet. När en köpare har hittats skrivs ett ärende till kommunstyrelsen som därefter fattar beslut om vem den nya ägaren av Scharinska blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.