Hör jägaren om varför han vill jaga björn. Foto: SVT

Ökat intresse för björnjakt – många vill göra skjutprov: ”Det är spänningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort intresse för att jaga björn i år enligt Jägareförbundet. På skjutbanan i Bygdeå i Robertsfors kommun ser man att många vill göra skjutprovet inför jakten som startar på lördag.

– Det är spänningen som lockar, säger jägaren Viktor Svanström.

På Jägareförbundet ser man ett ökat intresse inför årets björnjakt. Anledningen tror man är den rekordstora tilldelningen av björn under licensjakten.

– Björnstammen är för stor just nu och behöver skjutas av. Många har skjutit en älg, men björn är ovanligare. Det är kanske lite mer prestige för många att skjuta en björn, säger Ulf Lundgren, på Jägareförbundet.

Björnjakt i Västerbotten

Högt tryck på skjutbanorna

Flera markägare och jaktlag ställer krav på genomfört skjutprov för att få skjuta björn. Vid skjutbanan i Bygdeå, Robertsfors kommun, har det varit högt tryck för att få göra skjutprovet innan årets björnjakt drar igång.

Björnjakten startar den 21 augusti och pågår till 15 oktober eller fram till att jakten avlyses.

Hör jägaren Viktor Svanström som gjort skjutprovet för björn i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet