Polisen och Länsstyrelsen kontrollerar den första björnen som sköts under hösten björnjakt, den 21 augusti. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Rovdjursförvaltaren: ”Vi är nöjda med hur jakten fortlöpt”

Publicerad

Under årets björnjakt hade polisen och länsstyrelsen i Västerbotten extra koll på jägarna, då man under förra årets jakt hade upptäckt flera fall av illegala lockbeten. Men i år hade de flesta jägare skött sig och både länsstyrelsen och jaktlagen var nöjda.

Efter den första jaktperioden misstänkte polisen att otillåten åtel hade använts då man vid besiktning av björnarna hade hittat finskurna köttbitar i magen.

Jonas Gustafsson vid Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen var besiktningsman under björnjakten men han säger att de inte upptäckt några fler oegentligheter sedan dess eller under själva jakten.

– Det har varit lugnt i år, vi är nöjda med hur jakten har fortlöpt och det har varit idel glada miner från jägarna vid våra besiktningar, jag har inte hört från någon annan att det skulle ha varit några problem heller, säger Jonas Gustafsson.

Nöjda jägare efter delad jakt

Björnjakten avlystes på förra onsdagen då den sista tillåtna björnen fälldes i Malå. Det var den andra jaktperioden på björn i Västerbotten.

Uppdelningen av jakten gjordes för att ge fler möjlighet att jaga björn och många av djuren har också fällts vid den ordinarie älgjakten.

– Många är glada över att det är delad jakt, jag har inte de exakta siffrorna men åtminstone hälften av björnarna fälldes av älgjaktslag, säger Jonas Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet