På det stora hela har björnjakten i Västerbotten gått rätt till, men polisen tror att otillåten åtel har använts i vissa fall. Foto: Berit Roald/TT

Polisen: ”Otillåten åtel har använts i björnjakten”

Uppdaterad
Publicerad

Den första delen av årets licensjakt på björn i Västerbotten är nu avslutad. Polisen har inte gjort någon anmälan om jaktbrott, däremot misstänker de att det har förekommit otillåten åtel.
– Vi har hittat finskurna köttbitar som björnen inte kan ha hittat på naturlig väg. I så fall måste den ha ätit med kniv och gaffel, säger Joakim Lundkvist, viltsamordnare för polisen region Nord.

Vid  årets jakt har polisen och Länsstyrelsen varit extra vaksamma för att säkerställa så jakten går rätt till. Och på det stora hela har den gjort det, menar Joakim Lundkvist vid polisen.

– Det har varit god stämning och jaktlagen har varit positiva till att vi kommer ut för kontroller, säger han.

Björnarnas magar undersöks

Däremot misstänker polisen att otillåten åtel, alltså foder för att locka björnarna, har använts.

– Vi har inte hittat något felaktigt åtelmaterial ute i skogen, utan i magarna på några av de fällda björnarna, säger Joakim Lundkvist.

Länsstyrelsen undersöker varje skjuten björn innan de lämnas tillbaka till skytten, och det är under de kontrollerna man har upptäckt köttbitar i magen på björnarna som inte borde vara där.

– Det är finskurna köttbitar som björnen inte kan ha hittat på naturlig väg. I så fall måste den ha ätit med kniv och gaffel.

Svårt att bevisa

Kött från tamdjur, som gris eller ko, får inte användas som åtel. Däremot är viltkött tillåtet. Men köttet som har upptäckts hos vissa av björnarna är inte viltkött, menar polisens viltsamordnare.

– Det är naturbevakare från Länsstyrelsen som undersöker björnarna, och de är proffs på att känna igen olika typer av kött.

Trots att polisen misstänker att otillåten åtel har använts så är ingen anmälan om jaktbrott gjord.

– Köttet har ju hamnat där i skogen av en anledning, jag tror inte att någon har slängt ut det utan en tanke på att jaga. Men vi kan inte bevisa vem som har lagt det där, säger Joakim Lundkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer