Ingen licensjakt på björn ovan odlingsgränsen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

I augusti när licensjakten på björn startar så får inga björnar ovan odlingsgränsen i Västerbotten skjutas.

– En del vill beskylla samebyarna för att det inte blir licensjakt, utan att alla är skjutna på skyddsjakt. Saken är ju så att vi vill helt och hållet att det ska regleras på hösten, även om skyddsjakt är nödvändigt, säger Ante Baer, renskötare i Vilhelmina Norra sameby.

Att det i våras fälldes 43 björnar i skyddsjakter i Västerbotten är en del av orsaken till att det inte blir licensjakt ovan odlingsgränsen i år, säger länsstyrelsen i Västerbotten.

– Det finns inte lika mycket björnar kvar eftersom vi tagit ut så många, och det kommer vi ta hänsyn till i nästa licensjakt att det behövs tas ut björnar i fjällområdet, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig i Länsstyrelsen i Västerbotten och fortsätter:

Björnjakt i Västerbotten

– Vi har just fått resultaten från spillningsinventeringen och nu behöver vi sätta oss ner med viltförvaltningsdelegationen och se hur problembilden ser ut, behöver vi ändra målbilden för björnar och utbredningen av björnar, säger Schneider till Sameradion & SVT Sápmi.

350 björnar

Målbilden som länet har är att det ska finnas 350 björnar. Men spillningsinventeringen som görs vart femte år ger inte en helt rättvisande bild av hur mycket björn som finns i fjällvärlden.

– Vi hade 14 skyddsjakter i Vilhelmina Norra sameby och det tycker jag är alldeles för många, men det är av den enkla anledningen att det finns för mycket björn. Jag skulle säga att de inventeringar som görs inte fungerar överhuvudtaget, säger Ante Baer.

Lite prover från fjällen

Michael Schneider håller med om att spillningsinventeringen inte fungerar lika väl i fjällen som i skogslandet. Inventeringen görs genom att jägare och renskötare samlar spillning från björn i områden de rör sig i. Från skogsområden kommer det betydligt fler spillningsprover än från fjällområdena.

– Vi vet ju inte riktigt hur mycket björnar det är där och just i våras hittade vi fler björnar under skyddsjakten än vad vi trodde att det fanns i fjällområdena, på det sätt vet vi att inventeringen inte är lika bra där som i skogsområdena, säger Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet