Polisen och Länsstyrelsen håller lite extra koll på jägarna under årets björnjakt som börjar den 21 augusti. Foto: Johan Nilsson, TT / SVT, arkiv

Björnjakten igång – så bevakas jägarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets björnjakt igång och totalt får 25 björnar skjutas i Västerbotten, men inga ovan odlingsgränsen. Samtidigt är både länsstyrelsen och polisen ute för att kontrollera att jakten går till på rätt sätt.

Bland annat kommer myndigheterna att kontrollera nykterheten bland jägarna, jaktlicensen och om det finns jakträtt på området. Man kommer också att kontrollera att man verkligen har tillstånd för åtel, dvs att man använder foder för att locka till sig björnarna.

– Det är viktigt att göra. De allra flesta sköter sig fint men vi har märkt under åren att det kan finnas anledningar att vi visar vår närvaro lite extra. Det gäller både för polisen och naturbevakare, säger Jonas Gustafsson, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen i Västerbotten.

Att det inte får skjutas någon björn ovan odlingsgränsen under höstens licensjakt beror på att rekordmånga björnar sköts under skyddsjakten i våras, vilket väckte hård kritik, bland annat i Sorsele.

 • Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på 25 björnar.

  Jaktperioderna:

  21 augusti till 6 september: 13 björnar får fällas.

  7 september och tills dess att jaktkvoten är uppfylld eller jakten avlyses.

 • Jakten får endast pågå från och med en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång.
   
 • Jaktledaren är ansvarig för att information från myndigheterna kommer fram till jägarna och att information om jaktutfallet når myndigheterna. Jaktledarens ansvar beskrivs i Länsstyrelsens beslut.
   
 • Samtliga björnar får fällas med undantag för björnhona som åtföljs av ungar samt de ungar som följer björnhona (oavsett ungarnas ålder). Det rekommenderas också att ensamma årsungar av björn inte fälls.
   
 • Hund får användas vid jakt. Högst två hundar som ställer eller förföljer en och samma björn får användas samtidigt.
   
 • Jakten får bedrivas med hjälp av åtel enligt särskilda villkor som beskrivs i Länsstyrelsens beslut. Åtel ska anmälas till Länsstyrelsen.

Källa: lansstyrelsen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter