Arkivbild. Foto: Ulf Palm / TT

Rovdjursexperten: ”Hon är säkert väldigt uppskärrad den här björnhonan”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Michael Schneider på Länsstyrelsen kommer man inte att göra något åt björnen som attackerade bärplockaren i Umgransele då det får anses vara en olyckshändelse.

– Det är inte en björn som är farlig på det sättet att den går runt för att leta människor att bita, säger han.

Michael Schneider jobbar på naturvårdsenheten för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Västerbotten. Han säger att baserat på bärplockarens beskrivning så handlar det förmodligen om en björnhona som hade en unge i närheten.

– Hans (bärplockarens red. anm) bedömning är att det var en hona med unge. Så han kom nog för nära och hon försvarade sig, han fick sig en smäll och sen sprang hon därifrån, säger Schneider.

Han säger att det inte rör sig om en björn som är ute efter människor utan att det rör sig om en olyckshändelse.

– Hon är säkert väldigt, väldigt uppskärrad den här björnhonan. Det är vad björnar brukar bli när de träffar på människor, säger Schneider.

Bara 11 attacker på 40 år i hela Skandinavien

Enligt Michael Schneider är det väldigt ovanligt med björnattacker och på 40 år är det bara 11 stycken attacker i Skandinavien som har rapporterats mot människor som vistas i naturen av andra orsaker än jakt.

Däremot är det desto vanligare med attacker mot jägare. Under perioden 1977 till 2016 har man kommit fram till att det är ungefär 1 attack per år i Skandinavien som involverar björn och jägare.

– Där finns det också en tendens att det har blivit fler de senaste åren i takt med att björnstammen vuxit. Men bara när man tittar på jägare, inte vanliga människor som är ute och plockar bär och är i skogen, avslutar Schneider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.