Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör högskoleprovsdeltagarna: ”Det hade väl kunnat gå bättre” Foto: SVT

Ökat intresse för högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stort intresse för att skriva högskoleprovet i år. En av anledningarna är att åldersgränsen i år är sänkt till 18 år.

I hela landet har 74 478 personer anmält sig för att skriva vårens högskoleprov, som liksom förra året är uppdelat på två tillfällen på grund av pandemin. Det första provet gjordes idag och nästa sker i maj.

I Västerbottens län har 2 018 personer anmält sig till vårens prov, vilket är en ökning från förra årets antal anmälda (1 778).

– Vi har många anmälda i år jämfört med tidigare, men det är lite svårt att jämföra med tidigare år i och med att vi haft lite olika restriktioner de senaste åren, berättar Christina Wikström som är projektledare för Umeå Universitets högskoleprov.

Under pandemin har det varit lite olika regler för provet, där man ett år bara tillät förstagångsprovtagare. Förra året var man också tvungen att vara 19 år, men nu var man åter igen välkommen som 18-åring, vilket Linus Olofsson och Noah Grönberg var glada för då de kunde göra sitt allra första högskoleprov.

– Det är bra att få en chans att skriva provet. Det förbättrar ju ens förutsättningar, säger Noah.

Hör vad deltagarna sa efter första halvan av högskoleprovet.

Umeå: 1 338

Skelleftelå: 343

Lycksele: 44

Storuman: 27

Vilhelmina: 18

Norsjö: 8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.