Att vara ”prepper” innebär att vara förberedd på det värsta. Foto: Ingvar Karmhed & Staffan Löwsted/SvD/TT

Stort intresse för ny preppersutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Storuman Folkhögskola satsar på en unik såväl som aktuell utbildning, nämligen hur man förbereder sig inför en kris. Intresset har varit stort.

– Det ska bli jättespännande att komma igång, säger Håkan Jonsson, kursföreståndare.

Bakgrunden är en utredning från Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap, där man konstaterar att varje svensk bör klara sig i en krissituation i minst sju dagar. Det hela inspirerade Storuman Folkhögskola att starta en ny utbildning där deltagarna blir bättre på att klara sig själva.

– Det ligger i tiden. Jag tror många människor funderar mer på sådant man anser är självklart, som elektricitet, vatten i kran och telefoner. Fler och fler undrar hur de ska klara sig om det en dag inte finns el.

”Många tänker att preppers är nördar”

Jakt och fiske, eko-byggande av bostad och överlevnadsveckor är några av momenten som kommer ingå i utbildningen. För att vara en helt ny utbildning har intresset varit stort. Minst 11 av 16 platser är fyllda.

– De flesta har fått information om utbildningen genom sina vänner, säger Håkan och fortsätter:

- Många tänker att preppers är nördar, men det ingår också mycket sunt förnuft – att lära sig hantera andra alternativ för exempelvis matlagning och matförvaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.