Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Stenvall och Lena Andersson håller i tjänstehundkursen på Medlefors folkhögskola – hör dem och verksamhetsutvecklaren om den nya utbildningen Foto: Zanna Nordberg/SVT

Stort intresse för terapihundkurs i Skellefteå – Sveriges nordligaste utbildning

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå har det startat en ny kurs för terapihundar som ska kunna jobba inom skola, vård och omsorg. Söktrycket har varit stort – de 15 kursplatserna fylldes på mindre än en vecka.

– Det har varit ett jättestort intresse, redan första veckan så var hela kursen fylld och det har kommit in massor av förfrågningar efter det, säger Monica Widman-Lundmark, verksamhetsutvecklare på Medlefors folkhögskola.  

Den nystartade ”social tjänstehund”-kursen på Medlefors folkhögskola i Skellefteå har 15 kursplatser. Kursen är enligt arrangören unik då den fokuserar lika mycket på hundens perspektiv som människoperspektivet.

– Trygghet är en förutsättning för att man ska kunna skapa relationer. Man skapar trygghet genom kunskap och genom att träna – men också genom att lära känna sin hund och lära känna sig själv på ett nytt sätt, säger Lena Stenvall.

Hon är en av lärarna på utbildningen, och har mångårig erfarenhet med att jobba med människor inom vården.

Inträdesprov prov för hundarna

Innan kursen har deltagarna fått göra ett inträdesprov tillsammans med sina hundar. Detta för att säkerhetsställa att hundarna som utbildas kommer att trivas i sin nya arbetsrolll.

– Alla hundar uppskattar inte att jobba socialt med andra människor, även om de är jättefina familjehundar. Så det är de egenskaperna jag framförallt har tittat på: att hunden är social och vill ta kontakt, säger Lena Andersson, lärare på social tjänstehundskursen.  

Svalt intresse från kommunen

Medlefors folkhögskola har erbjudit informationstillfällen och skickat ut skriftlig information till Skellefteå kommun.

– Hittills har det varit ganska sval respons. Man är intresserad men det är fortfarande för tidigt för att förvänta sig något mer, säger Monica Widman-Lundmark, verksamhetsutvecklare på Medlefors folkhögskola.

Se mer om utbildningen i videon.  

Kursen pågår under ett år och är på halvfart. För att bli godkänd och bli diplomerad social tjänstehund krävs bland annat att man genomför praktik vid minst 25 tillfällen.  

Källa: Medlefors folkhögskola 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer