Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför facket nu vänder sig till arbetsmiljöverket för att få bukt på arbetsmiljöproblemen Foto: Berno Jonsson/SVT

Stort missnöje hos personalen vid Ersbodaanstalten – nu anmäls arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stort missnöje bland personalen vid Ersbodaanstalten i Umeå. För lite folk och dålig arbetsmiljö leder till stora misstag menar man. Och nu har skyddsombudet gjort en anmälan till arbetsmiljöverket.

Anstalten på Ersboda i Umeå är en sluten anstalt i säkerhetsklass 2. Tidigare i år gjordes ett stort fynd av vapen som man misstänker ha tillverkats i verkstaden inne på anstalten. Nu larmar personalen om fortsatt dålig arbetsmiljö och frånvarande chefer.

– Vi vill ha närvarande chefer och inte några som gömmer sig på hyllan. Nu har de anställt ytterligare chefer och har totalt elva stycken, säger Lars Lindström som är fackligt förtroendevald och representerar fackförbundet Seko.

Han tycker också att kunskapen bland de mest erfarna kriminalvårdarna inte tas tillvara.

– Folk far illa och man sliter ont och man gör misstag då det är många nya i personalen som ska läras upp och dessutom att det är för många chefer som ska bestämma, säger Lars Lindström.

”Givetvis jättetråkigt”

Kriminalvården är medveten om problemen på anstalten.

– Det har varit en arbetsbelastning av arbetsmiljön för arbetstagarna på anstalten och det vill vi naturligtvis komma tillrätta med, säger Diana Wikberg, kriminalvårdschefen och fortsätter.

När det gäller kritiken kring cheferna på anstalten är detta något man nu ska se över.

– Det är givetvist jättetråkigt om man får den signalen och återkopplingen. Vi måste vi titta över hur ledningen har möjlighet att vara närvarande i sitt ledarskap. Det är jätteviktigt, säger  Diana Wikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer