Fångar på anstalten i Umeå tillverkade knivar – kriminalvårdaren: ”Kunde ha blivit riktigt blodigt”

Uppdaterad
Publicerad

Knivar, sylar och sköldar hittades förra veckan i verkstaden på anstalten på Ersboda i Umeå. Vapnen tros ha tillverkats avsedda för slagsmål.

– Det är fruktansvärt och riktigt otäckt. Hade de här vapnen använts hade det blivit slakt på riktigt, säger Lars Lindström fackligt förtroendevald.

Anstalten på Ersboda i Umeå är en sluten anstalt i säkerhetsklass 2. För ett par dagar sedan gjordes ett stort fynd av vapen som man misstänker ha tillverkats i verkstaden inne på anstalten.

I verkstaden hittade personalen ett tjugotal vassa knivar, sylar, murbräckor och sköldar.

Ritningar låg framme

Ritningarna till knivarna och stickvapnen låg fortfarande framme på bordet när fyndet gjordes inne i verkstaden där de intagna arbetar med att bland annat tillverka skoskrapor i stål.

– Ja, någon har inte gjort sitt jobb och skött övervakningen riktigt, säger Lars Lindström.

Tagna ur tjänst

Kriminalvårdschefen Diana Wikberg säger att det är ofattbart hur tillverkningen av vapnen kunnat ske inne i anstaltens verkstad.

– Det är förbjudet och vi är mycket förbryllade och framförallt tänker vi på personalens säkerhet. Det här kunde ha slutat riktigt illa om knivarna använts mot kriminalvårdarna, säger hon.

Nu pågår en utredning och kriminalvårdarna som tjänstgjort inne i verkstaden är tagna ur tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.