• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

”Coronan har naturligtvis en betydelse” – hör om suget efter svenska sommarhus Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Stort sug efter sommarstugor längs kusten – men få till salu

Publicerad

Intresset för fritidshus har skjutit i höjden uppger flera mäklare i Västerbotten som SVT har pratat med. Samtidigt är det få som vill sälja, nåt som tillsammans ser ut att ha pressat upp priserna kraftigt.

– Vi ser ett större intresse för fritidshus generellt sett över hela landet, säger Ewa Holmgren, mäklare på Fastighetsbyrån i Umeå.

Det är främst längs kusten i Västerbotten som mäklarna sett att intresset för fritidsbostäder ökat. När få samtidigt väljer att sälja så har priserna i flera fall skenat iväg ordentligt.

En stuga i Ånäset i Robertsfors kommun såldes i början av maj för 800 000 kronor över utgångspriset – en uppgång på över 60 procent visar slutpriser från Hemnet. I Sörmjöle utanför Umeå trissade budare samma vecka upp prislappen med en halv miljon – 56 procent över begärt pris.

Coronaviruset i Västerbotten

Men inte alla har ökat i pris.

– Vissa vi tittat på har stigit över en miljon, andra har inte ens blivit sålda, säger Nina Nyberg som letat stuga i några månader.

Stängda gränser kan ha bidragit

Det kan vara för tidigt att dra slutsatser om vad som ökat stugsuget. Några mäklare uppger att säsongen inte riktigt kommit igång här i norr, men flera tror ändå att de stängda gränserna kan ha gett effekt redan nu.

– Folk är tvungna, vare sig de vill eller inte, att hålla sig till de svenska gränserna. Det tror jag har betydelse, säger Ronald Blomqvist mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Umeå.

Fjällen inte lika hett

I Borgafjäll såldes två fritidshus i mitten och slutet av mars utan att priset gick upp. Ett av husen såldes 10 procent under begärt pris, enligt Hemnet. Samma sak i Hemavan/Tärnaby där majoriteten av försäljningarna under mars och april gick för under begärt pris.

– Nu är vi i säsongen där fritidshus ute vid havet är det mest attraktiva, säger Ronald Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet