Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från Kronofogdens tillslag i inlandet: ”Det gick väldigt bra”. Foto: Johan Everljung/SVT

Fler razzior hos skuldsatta i Västerbotten med ny lag – här slår kronofogden till i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tips från polisen slog Kronofogden till i en räd i Västerbottens inland. Vid insatsen beslagtogs fordon till ett värde av 400 000 kronor – en razzia som var möjlig tack vare en ändring i lagen i höstas.

– Vi hade aldrig hittat den här egendomen om inte polisen hjälpt oss, säger Mattias Lindgren, kronoinspektör.

SVT är med när polisen och Kronfogden möts på morgonen i Västerbottens inland inför utmätningen. Kronoinspektören Mattias Lindgren har utrustat sig med skyddsväst och skyddshanskar. Utmätningen görs hos en person med stora skulder.

– Vi gör alltid en riskbedömning innan vi åker ut och ser om vi behöver hjälp av polisen. I det här fallet har vi gjort bedömningen att vi ska genomföra utmätningen tillsammans med polis.

I klippet ser du hur räden gick och hör Mattias Lindgren berätta om vilka föremål som vanligtvis beslagtas.

”Ökat radikalt”

De nya reglerna från augusti 2022 innebär att polisen kan beslagta värdeföremål med tillstånd via telefonsamtal från Kronofogden, som själv inte behöver ha personal på plats.

– De här utmätningarna har ökat radikalt sedan lagen ändrades ifjol.

En annan förändring är att en skuldsatt person inte längre måste vara misstänkt för ett brott för att Kronofogden, med hjälp av polisen, ska kunna göra en utmätning av värdeföremål, något som ger myndigheterna nya möjligheter.

Tipsen som Kronfogden får från polisen handlar ofta om individer som flugit under radarn. Ofta är inte fordonen registrerade på dem själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.