Storumans sjukstuga först ut med 5G i Region Västerbotten. Foto: montage, Region Västerbotten, Jonas Ekströmer / TT

Storumans sjukstuga får 5G: ”Ska vården klara att ge den vård befolkningen vill ha så måste vi ta hjälp av tekniken”

Uppdaterad
Publicerad

Storumans sjukstuga blir först ut i Region Västerbotten med 5G, femte generationens mobilnät. Installationen ska påbörjas under hösten 2020 och förhoppningen är att ny vårdteknik ska kunna börja användas i glesbygden. 

Bättre uppkopplingshastighet, bildöverföring och möjlighet till distansundersökningar ser Pia Kristiansson, projektledare i Närsjukvården för Södra Lappland, som mer direkta fördelar. I framtiden hoppas hon på att det kan innebära vårdlösningar med smart teknik. 

– Det är så himla kul att det sker i glesbygden, man läser om stora installationer i storstäder som Stockholm och Göteborg men att lilla Storuman är så pass långt fram i utvecklingen är fantastiskt, säger Pia Kristiansson till SVT. 

Robotduschar och intelligenta sjukhussängar 

Region Västerbotten lyfter smart teknik som en väg för framåt för vården med nya lösningar som robotduschar, smarta sjukhussängar och bäddmadrasser.  

– En säng idag är en vanlig sjukhussäng. Men om en säng blir intelligent kommer den att kunna vårda på ett helt annat sätt, hjälpa till med trycksår, varna om fall eller andra saker. Det finns många möjligheter, säger Pia Kristiansson till SVT. 

Kristiansson berättar också om företag som utvecklat smarta robotduschar som kan hjälpa personer som känner sig obekväma med att bli duschade av andra människor.

– Ska vården klara att ge den vård befolkningen vill ha så måste vi ta hjälp av tekniken, fortsätter hon.

Samarbete mellan region och kommun 

Både Storumans kommun och Region Västerbotten har verksamhet i sjukstugan vilket är en av anledningarna till att Storumans sjukstuga blir först ut, men det finns även andra fördelar enligt Peter Berggren, områdeschef för närsjukvården i Södra Lappland. 

– Det är en styrka att testa i glesbygd på en mindre enhet under enklare förhållande än att börja tester i komplexa och stora miljöer. Om det fungerar här är det stor sannolikhet att det fungerar på våra större sjukhus och lasarett också, säger Peter Berggren i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.