Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kostnaderna för strandpromenaden har ökat – hör vad slutnotan hamnar på. Foto: Anders Öhlund/SVT

200 meter betongbryggor ska rädda strandpromenaden i Lycksele

Publicerad

Bygget av strandpromenaden i Lycksele stoppades när fyllnadsmassorna höll på att åka ut i älven. Nu ska problemet lösas med långa betongbryggor som ska göra marken stabil.

– De kommer inte att svaja någonting. De kommer att ligga där de ligger och inte kunna röra på sig, säger Erik Lundström, samhällsbyggnadschef.

Bygget drog igång 2022 men stoppades efter någon månad när det upptäcktes att fyllnadsmassorna höll på att åka ut i Umeälven. Nu har man hittat en lösning på problemet.

– Nu satsar vi på betongbryggor 20-25 meter långa och tre meter breda. Det blir en lång fast promenad med betongbryggorna, säger Erik Lundström samhällsbyggnadschef i Lycksele.

Invigs nästa år

Strandpromenaden blir knappt 2 kilometer lång, belyst var 70:e meter meter. Den kommer att invigas först nästa år, men det kommer att vara möjligt att gå på den redan i höst.

I videon hör du om kostnaderna för projektet och varför det blivit så mycket dyrare än tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.