Foto: TT

Stressfri med spontan semester

Publicerad

Stressad inför semestern? Planera inte sönder ledigheten utan ge även utrymme för att vara spontan. Och invänta semesterlunken.
-Det tar ett par dagar för kroppen och hjärnan att varva ner, säger psykologen Helena Kubicek Boye.

Det må låta motsägelsefullt att planera in även tomma semesterdagar, men för att kunna varva ner och ladda batterierna är det viktigt att ge sig själv utrymme för att vara spontan under ledigheten.

-Det är bra hitta en balans mellan att planera sin semester och att vara spontan. Vissa saker måste planeras, men allt för mycket planerande kan vara stressande, säger psykologen och föreläsaren Helena Kubicek Boye.

Logga ut

Det kan även vara bra att koppla bort sociala medier.

-Sociala medier tar mycket tid och fokus, och man kanske jämför sig i onödan med andra. Det kan skapa en stress i sig att se att någon exempelvis har åkt till sin stuga, säger hon.

En lång semester är att föredra, men kan du endast ta en kortare ledighet är ett råd att ta några extra dagar ledigt senare under året.

-Om möjlighet finns kan det vara bra att planera in något längre fram för att inte känna att allt hänger på semesterveckorna. Det går kanske planera in en långhelg tidig höst och ha något att se fram emot. Då är det ofta lättare att koppla av, säger Helena Kubicek Boye.

Några tips på hur du undviker stress inför och under semestern:

 * Under de första semesterdagarna kan det vara lämpligt att beta av saker du inte hunnit med innan. Det tar några dagar att varva ner helt.

 * Tänk över vad som är viktigast för dig under semestern och prioritera detta.

 * Måla inte upp för höga förväntningar och jämför dig inte med andra.

 * Stanna upp och gör saker du normalt sett inte anser dig hinna med. Prata med grannen eller umgås extra med nära och kära.

 * Om du känner akut stress – stanna upp, släpp ner axlarna och andas lugnt. Försök att ta pauser under arbetet och ät lunch själv.

Källa: Psykologen Helena Kubicek Boye

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer