Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Fler behöver vaccineras” – hör smittskyddsläkaren om att de striktare rekommendationerna förlängs

Striktare rekommendationerna i Västerbotten förlängs

Uppdaterad
Publicerad

De striktare rekommendationerna för Västerbottens län förlängs återigen. Detta trots att smittspridningen sjunker i länet.

– Motivet till ytterligare en förlängning är att det fortfarande är många positiva fall och vi vill inte se ökningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I slutet av februari infördes skärpta rekommendationer i Västerbotten som en förstärkning till de nationella råden. Rekommendationerna förlängs nu återigen till och med den 31 maj 2021.

– Vi måste fortsätta hålla oss till att träffa få människor en period till för att vi ska få den succesiva minskning av antalet fall som det finns förutsättningar för, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Undvik köpcentrum

Fokus i rekommendationerna i Västerbotten ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd, man uppmanas även undvika kollektivtrafik och platser som köpcentrum, där det finns risk för trängsel.

Folkhälsomyndigheten har föreslagit att ett successivt öppnande för ett ökat antal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska gälla. Den första höjningen av maxtalen träder i kraft den 1 juni 2021.

– Fram till att nya rekommendationer och direktiv träder i kraft i början av juni så måste vi hålla nere smittan i Västerbotten genom våra skärpta rekommendationer som vi har sett har effekt, säger Stephan Stenmark.

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
  • Undvik kollektivtrafik och platser som exempelvis köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn, 0–18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet