Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Nader Sedehi/SVT

Stort strömavbrott på Norrlands universitetssjukhus – gick upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen inträffade ett strömavbrott på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Regionen gick upp i förstärkningsläge.

Hela sjukhuset påverkas av strömavbrottet som inträffade strax före klockan 15. Tekniker är på plats för att felsöka. 

– Hela byggnaden blev kolsvart, och länge också, så tillslut fick vi skicka hem patienterna, säger Åsa Sundén som jobbar som barnmorska på specialistmödravården på NUS.

Åsa Sundén säger att strömavbrottet innebar en risk eftersom personalen just skulle göra ett fostervattenprov på en kvinna.

– Det finns risker med det ingreppet eftersom det är viktigt att se så man inte råkar sticka i navelsträngen eller sticka barnet så man gör ju inte det i blindo, säger hon.

Reservkraften gick inte igång

Reservkraften gick inte igång när strömmen gick och regionen gick upp i förstärkningsläge. Efter ungefär en timme kom strömmen tillbaka på de kritiska verksamheterna.

– Strömmen är tillbaka på de kritiska verksamheterna men läget är inte helt stabilt och påverkar vården, säger Madelene Holmgren, kommunikatör i beredskap vid Region Västerbotten.

Vid 17.30 var all ström tillbaka på Norrlands universitetssjukhus. Strax före 20 meddelade regionen att man gått tillbaka till normalläge.

Hör mer om vad strömavbrottet berodde på i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.