Strömbäcks folkhögskola. Foto: SVT

Strömbäck lägger journalistutbildning på is

Uppdaterad
Publicerad

Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå pausar sin journalistutbildning på obestämd tid. Färre sökande och svårigheter att få ihop en full klass med kvalificerade studenter, ligger bakom beslutet enligt ett pressmeddelande.

Folkhögskolan har utbildat journalister sedan 1977. Nu är den 41-åriga eran över tills vidare. När ansökningstiden för höstens journalistkurs gick ut, var antalet sökande för lågt. De elever som redan går på skolan kommer att få gå klart sin utbildning.

– Vi vill inte riskera kvaliteten på utbildningen och har därför valt att inte starta en ny etta i höst, säger rektor Lars Johansson.

”Slagits om allt färre jobb”

Journalistlinjens föreståndare, Bertholof Brännström, menar att det är flera olika orsaker bakom att söktrycket till utbildningen sjunkit under flera år. Krympta redaktioner, explosionen av nya informationskanaler och inte minst sociala medier.

– Det har inneburit att alldeles för många nyutbildade journalister har slagits om allt färre jobb, med en stigande arbetslöshet som följd, säger Brännström och fortsätter:

– Branschens dödsvånda verkar ha vänt och här i Umeå har så gott som samtliga redaktioner haft svårt att hitta vikarier i sommar. Det gör det extra svårt att pausa utbildningen. Kanske kan vi komma igen om något år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.