Studenten Tove: ”Det blir en alkohets”

Uppdaterad
Publicerad

Många studenter dricker för mycket och på studentfesterna flödar alkoholen. En student som festat mycket menar att det påverkar skolarbetet.

Många studenter dricker för mycket och på studentfesterna är det just alkoholen som är i fokus.

– Det är mycket shots och ölspel och det blir en alkohets. Det är inte så kul att vara nykter när allt handlar om att bli full, säger Tove Dahlberg som pluggar vid Umeå universitet.

”Påverkar skolarbetet”

Tove Dahlberg flyttade till Umeå för att plugga och hon berättar att hon festade mycket i början.

– Det var roligt och jag lärde känna många. Men nu dricker jag inte så mycket eftersom jag märker att det påverkar både mig och skolarbetet, säger hon.

LÄS MER: Tre av fyra studenter dricker ohälsosamt

”Det blir en del alkohol”

Gustav Aldén som läser sista året på civilekonomprogrammet.

– Jag är på ganska roliga fester så det händer att det blir en del alkohol. Men jag har lugnat ner mig. Det blir någon flaska mousserande vin och några öl, säger han.

Hur påverkar festandet studierna?

– För mig ingenting. Förutom bakfyllan på måndagarna.

Hur ser du på de alkoholfria festerna som arrangeras?

– Det har varit en del alkoholfria sittningar och det är ett bra initiativ. Men jag tycker det är upp till individen att bestämma om de vill dricka, säger Gustav Aldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.