Studenter har en direkt hälsofarlig alkoholkonsumtion, visar en undersökning som presenteras idag. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln). Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Tre av fyra på studentfester riskbrukar alkohol

Uppdaterad
Publicerad

74 procent av svenska studenter har alkoholvanor som innebär risk för fysiska, psykiska eller sociala skador. Det visar en ny rapport från Systembolagets dotterbolag IQ, som arbetar för att minska alkoholskador.

Rapporten är utförd av IQ i samarbete med forskningsenheten STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem). Den grundar sig på data insamlad under åtta kårfester vid universitet i Stockholm, Göteborg, Linköping och Umeå under hösten 2016.

605 studenter fyllde i ett självskattningsformulär om alkoholkonsumtion, och fick sin promillehalt mätt genom utandningsprov. Resultatet visade att 74 procent av studenterna har ett självrapporterat riskbruk.

– Resultaten tyder på att studenter som regelbundet festar kan gynnas av alkoholpreventiva insatser. En viktig insats är att utbilda serveringspersonalen på studentkårer i ansvarsfull alkoholservering, säger Natalie Durbeej, forskare på STAD.

LÄS MER: Alkohol säljs till 13-åringar via Instagram

91 procent drack innan festen

Bland de tillfrågade studenterna var 63 procent män och 37 procent kvinnor, och medelåldern 22 år. 91 procent av studenterna angav i studien att de druckit alkohol innan de kom till festen – i genomsnitt fem standardglas (ett standardglas motsvarar 33 cl starköl eller 12 cl vin).

Den genomsnittliga promillehalten bland studenterna var 0,79 – högre än bland unga i Stockholms nöjesliv, där motsvarande siffra uppmätts till 0,74 promille. När endast studenter som drack alkohol tas i beräkning hamnade genomsnittet på 0,86 promille.

– Studien visar att alkoholkonsumtionen bland studenter är väldigt hög, kanske högre än man trott. Framför allt visar den att många har ett hälsofarligt bruk, säger IQ:s vd Juan-Pablo Roa till SVT Nyheter.

LÄS MER: Nästan var femte man är riskkonsument av alkohol

Mångfalt högre än genomsnittet

Anser du att studien är representativ, med tanke på att den utförts på plats under studentfester?

– Ja, en vanlig undersökning bland svenska folket brukar inkludera runt 1.000 deltagare och vi har över 600, så underlaget är bra. Här handlar det ju om studenter som deltar i studentlivet och därmed är en utsatt grupp, så det ger en rättvis bild av läget, säger Juan-Pablo Roa.

Enligt studiens resultat är andelen riskkonsumenter bland studenter mångfalt högre än hos befolkningen i genomsnitt – i Folkhälsomyndighetens senaste rapport från 2014 anges att 13 procent av alla svenska kvinnor och 20 procent av männen har ett riskbruk, baserat på självskattningsformulär.

LÄS MER: Allt fler äldre dör till följd av alkohol

Rekordlite drickande i årskurs nio

Samtidigt går alkoholkonsumtionen bland unga i årskurs nio stadigt nedåt – enligt den senaste rapporten från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen (CAN), publicerad 2014, anger mindre än hälften av elever i årskurs nio att de dricker alkohol (50 procent av tjejerna och 43 procent av killarna). Det är den lägsta nivå som uppmätts sedan undersökningen startade 1971.

LÄS MER: Mindre ort – mindre problem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.