Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Ersson, kund och marknadschef Skebo, säger att det är en enorm efterfrågan på studentlägenheter. Foto: SVT

Studenter i Skellefteå riskerar att bli utan bostad – trots kommunens bostadsgaranti

Publicerad

Skellefteå kommun har en garanti att alla studenter ska få bostad. För första gången verkar det nu som att kommunen inte kan hålla löftet

– Jag tror tyvärr det blir väldigt tufft i år, säger Anna Ersson, kund- och marknadschef på bostadsbolaget Skebo.

Bara två dagar innan skolstarten, gick Skebo, det kommunala bostadsbolaget ut på sin hemsida, och meddelade att det i år kommer bli svårt att uppfylla bostadsgarantin för studenter.

”Hösten 2022 är efterfrågan enormt stor på studentrum vilket innebär att det är osäkert om studentgarantin kan uppfyllas. Skebo har som ambition att bygga fler permanenta studentbostäder och har ansökt om ny detaljplan för det.”

Ny studentbostäder

Skebo har ansökt om att få bygga fler och permanenta studentbostäder, då många av studenterna idag bor i studentrum i baracker på campus.

– Vi vill ju bygga fler nya och permanenta studenbostäder. Vår ambition är att bygga 350-400 nya studentbostäder, men det ligger inte inom vår makt att besluta om, säger Anne Ersson, kund- och marknadschef på Skebo.

Hör Anna Ersson berätta mer i videon.

Fakta/ Skebos bostadsgaranti

Bostadsgarantin gäller de som blivit antagen till något av Campus Skellefteås två universitet eller annan eftergymnasial utbildning, och som är minst 18 veckor lång.

Studentrummen som erbjuds av Skebo ska finnas inom en radie som motsvarar 30 minuters transport till Skellefteå Campus med allmänna kommunikationsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.