”De som har isolerat sig mår sämre än de som gått i skolan” – hör docent Maria Forsner om resultaten. Foto: SVT

Svenska barn mår bättre än de i ”lockdown”-länder

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barn upplever att de mår bra – jämfört med barn i länder som stängt ner stora delar av samhället. Det visar en ännu inte publicerad internationell studie som bland annat fyra forskare vid Umeå universitet ligger bakom.

Det är barn och ungdomar i skolåldern som forskarna intresserat sig för och bland annat ställt sig frågande till hur de mår i samband med att coronapandemin bröt ut. Hur länderna agerat i samband med pandemins utbrott märks i enkätsvaren, barn i länder som stängt skolor anger i högre grad att de mår dåligt.

– 5,4 procent av svenska ungdomar skattar att de inte mår bra. I Brasilien, som också är med i studien, uppger nästan 22 procent att de mår dåligt, säger Maria Forsner, docent i omvårdnad vid Umeå universitet.

Öppna skolor hjälper

Forsner menar att en förklaring till de stora skillnaderna är att även om Sverige haft en stor smittspridning så har vi haft skolorna öppna.

– Vi kan se att de som har isolerat sig mår sämre än de som gått i skolan.

Drygt 700 svenska barn i åldern 6-14 år och ungefär lika många ungdomar mellan 15-19 år har deltagit i studien genom att enkätsvar. Mer om studien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.