”Många har det kämpigt”- hör hur skolkurator Joel Boström upplever att eleverna mår under pandemin. Foto: SVT

Skolkurator i Skellefteå: ”Många mår dåligt – få hör av sig”

Publicerad

Under pandemin har det gjorts allt fler sökningar på Skellefteå kommuns hemsidor efter information om barn som far illa. Men det syns ingen ökning bland barn som verkligen söker hjälp. Nu vill kommunen hjälpa barn och familjer att prata om sitt mående.

Skolkurator Joel Boström i Skellefteå upplever att elever verkar ha det svårt under pandemin.

– Jag vår känslan att många mår dåligt, men få hör av sig, säger han.

”Tappar sin motivation”

En undersökning från Akademikerförbundet (SSR) som är gjord av Novus visar att den psykiska hälsan bland skoleleverna i landet har försämrats under pandemin.

56 procent av skolkuratorerna upplever till exempel att den psykosociala situationen har försämrats. Tre av fyra elever är ledsna och deppiga utan att veta varför.

– Av de jag pratar med så är det många som blir nedstämda och tappar sin motivation, berättar Joel Boström.

Ungas mående uppmärksammas

Skellefteå kommun försöker nu uppmärksamma barn och ungas mående tillsammans med Bris, Barnens rätt i samhället. Under våren pågår projektet ”Alla ska må bra” med bland annat föreläsningar för föräldrar och att lärarna ska få material som ska underlätta samtal kring barns rättigheter och psykiska hälsa.

– Det är jätteviktigt att börja prata med eleverna om deras rättigheter. Så de vet hur livet egentligen ska vara, säger Joel Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.