Foto: Steffen Schmidt/AP, Linnea Ehlin/SVT

Social utsatthet ökar i Västerbotten under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av länets kommuner uppger att den sociala utsattheten har ökat, eller riskerar att öka, under pandemin. Våld i nära relationer, orosanmälningar gällande barn, frånvaro bland skolelever och psykisk ohälsa är några områden som har försämrats. 

– Utsattheten ökar främst bland grupper som redan är utsatta, säger Anna Danielsson, Länsstyrelsen Västerbotten.

Länsstyrelsen Västerbotten har sammanställt en utredning där länets kommuner fått svara vilken förändring de sett under pandemin gällande social utsatthet och problematik. De flesta kommuner svarade att de har sett en ökande social utsatthet, eller oroar sig för att den ska öka.

I bland annat Lycksele uppger man att våld i hemmet har ökat, både mellan vuxna och mellan vuxna och barn.

Coronaviruset i Västerbotten

I Umeå har man bland annat svårigheter att rekrytera familjehem under pandemin, på grund av att familjehemmen består av personer i riskgrupp eller för att förkylningssymptom gör att de inte kan ta emot barn. 

Ökad oro och isolering

I flera kommuner har trycket ökat på familjerådgivningen och orosanmälningar av barn har ökat till följd av ökad frånvaro från skolan. Den psykiska ohälsan har ökat hos många grupper, bland annat äldre som känner sig isolerade och ensamma.

– Vi ser också en oro och ökat destruktivt beteende från brukare inom LSS. Det är ju en grupp som, tänker jag, har svårt för förändringar utifrån sitt funktionshinder, där man i vanliga fall behöver gå varsamt fram, vilket inte varit möjligt under pandemin, säger Anna Danielsson, biträdande enhetschef social hållbarhet vid Länsstyrelsen Västerbotten. .

Men länsstyrelsen ser också flera positiva insatser under pandemin.

– Vi ser hur kommunerna jobbar för att säkerställa så att effekterna på individen ska bli så små som möjligt. Till exempel har personalen på LSS- och äldreboenden hittat på saker för brukarna som varit isolerade, säger Rebecka Marcusson, samordnare inom mänskliga rättigheter, barnrätt och föräldrastöd på Länsstyrelsen Västerbotten.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet