– Det finns människor som inte mår bra och isolerar sig. Vi har rutiner för det här, men det är klart att det påverkar dem, Ulrica Westerlund, socialchef i Vännäs. Foto: Linnea Ehlin/SVT

Psykisk ohälsa gör att hyror blir obetalda – Vännäsbor riskerar vräkning

Uppdaterad
Publicerad

Psykisk ohälsa har ökat i många av länets kommuner under coronapandemin. I Vännäs har personer med social fobi slutat betala sin hyra till följd av ett försämrat mående, som i sin tur gjort att de riskerar vräkning.

– Vi har stöttat med avbetalningsplan för att undvika vräkningen, säger Ulrica Westerlund, socialchef i Vännäs.

En sammanställning från Länsstyrelsen Västerbotten visar att sociala problem har ökat i de flesta av länets kommuner. Den psykiska ohälsan har ökat hos bland annat äldre, funktionshindrade och andra som redan är socialt utsatta.

I Vännäs har man bland annat sett att personer med psykisk ohälsa, som social fobi, mår sämre under pandemin.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det här är personer som isolerar sig och tenderar att tacka nej till stöd. Inledningsvis kunde vi säga okej, du är rädd för corona. Men allt eftersom har vi också motiverat till mer telefonkontakt och promenader med avstånd, säger Ulrica Westerlund, socialchef i Vännäs.

Hon berättar att vissa av personerna med psykisk ohälsa har slutat att handla och betala hyran som en effekt av sitt försämrade mående.  Ingen har dock blivit vräkt, eftersom kommunen har gått in med stöd innan det skett.

Hör Vännäs socialchef berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet