Arkivbild. Foto: SVT

Succé för Annikas ALS-insamling

Publicerad

Idag, söndag, anordnas evenmanget ”Gå mot ALS” på en rad olika platser i landet. I Vilhelmina har Annika Andersson, som själv är drabbad av ALS, startat en insamling där pengarna går till forskning om sjukdomen. Hon hoppades på 10 000 kronor, i skrivande stund är insamlingen uppe i över 55 000 kronor.

Annika Andersson fick sin diagnos 2012, året efter arrangerade hon ett ”Gå mot ALS” i Vilhelmina. I år är hon inte i skick att ordna något arrangemang på orten, men tycker att det är viktigt att det uppmärksammas, så istället ordnade hon, men några knapptryck, en insamling på Facebook.

– Jag har nyligen brutit båda fötterna. så jag är inte i skick att ordna ett arrangemang, det var där ordnade insamlingen och det här är ett sätt att bidra, säger Annika.

Siktade på 10 000

Det var på den internationella ALS-dagen, 21 juni, som hon startade insamlingen. Då, för tre dagar sedan var målet 10 000 kronor. Målet nåddes snabbt och nu några timmar före deadline tror Annika att insamlingen kommer landa på 60 000 kronor.

–  Jag tänkte att 10 000 var ett högt mål. Landar vi nu på 60 000 så har det ju femdubblats, säger hon och fortsätter:

– Insamlingen når ju fler genom att den är på Facebook. Men tänker man att det bara är Vilhelminabor som skänkt, så blir det nästan 100 kronor per person i kommunen.

Vill öka medvetenhet

En av anledningarna till att insamlingen går så bra tror Annika beror på att medvetenheten kring ALS har ökat väldigt de senaste åren.

– Folk vet hur pass allvarlig sjukdomen är. Även om människor inte skänker så är det bra att det sprids information om ALS, det är minst lika viktigt för mig som drabbad, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.