Foto: Susanne Hellström

Problem med närgången björn i Dorotea – se den försöka äta ur soptunnan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Susanne Hellström i Nappsjön, Dorotea, fått besök av en närgången och hungrig björn.

Under helgen jagade polisen bort björnen – men knappt ett dygn senare var den tillbaka igen.

– Den har varit upp på bron och dessutom varit på min brevlåda. Där är det ju inga sopor, säger hon.

Flera dagar i rad har björnen besökt Susanne Hellström och bland annat rotat i soptunnan och dragit ut sopor över hela gården. För att björnen inte skulle få upp soptunnan igen så skruvade Susanne fast locket på tunnan. Björnen gav dock inte upp i första taget och kämpade länge med att få upp soptunnan, något som fångades på film.

– Först blev jag arg, för jag hade städat efter björnen hela morgonen, men sedan när den började gå emot mig kändes det inte så kul, säger Susanne Hellström.
Polisen har vid två olika tillfällen försökt skrämma den närgångna björnen, men utan att lyckas. Polisen ska nu tillsammans med länsstyrelsen åka tillbaka för att göra ett tredje försök.

– Vi ska sätta upp skrämseleffekter med lite rassel och pling så den blir rädd, säger Joacim Lundqvist vildsamordnare hos polisen.

Polisen: Växande björnstam i länet

Om det inte går att skrämma iväg björnen, som de tror är en hane i 150-kilos klassen, kan det i yttersta nödfall bli så att björnen avlivas. Detta tror dock inte polisen blir aktuellt.

Enligt viltsamordnaren på polisen finns det en kraftigt växande björnstam i länet och det märks bland annat på att kvoten när det gäller licensjakt på björn fylls allt snabbare.

Susanne Hellström hoppas nu att de lyckas skrämma iväg björnen.

– Folk tycker kanske att jag är löjlig, men den har ju varit enda upp på bron och den har dessutom varit på min brevlåda. Där är det ju inga sopor, säger hon.

Björnen avlivad

Under lördagen den 15 maj beslutade viltsamordnaren att björnen skulle avlivas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.